Διαφήμιση

Η άποψή σου μπορεί να ενδιαφέρει περισσότερους απ’ όσους φαντάζεσαι. Γι’ αυτό μην την κρατάς για τον εαυτό σου. Μοιράσου τη μαζί μας μέσω της συγκεκριμένης στήλης. Περιμένουμε ενυπόγραφες γνώμες, σχόλια και απόψεις σχετικές με το αντικείμενο του aLive (επαγγελματικός ήχος, φωτισμός, εικόνα, μουσική τεχνολογία, djing κλπ), στο e-mail: alive@alive.gr. Ιδανική συνοδεία στο κείμενο που θα μας στείλετε θα ήταν μια φωτογραφία (είτε δική σας, είτε σχετική με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε…)

Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 02:56

prolight+sound 2012

του Βασίλη Λαδονικόλα

Αλλη μια ‘Φρανφκούρτη’ ολοκληρώθηκε και οι τάσεις της βιομηχανίας και της αγοράς αποτυπώθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στα πλαίσια της φετινής prolight+sound, αποδεικνύοντας ότι σύσσωμη η διεθνής μουσική και audio – lighting κοινότητα στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το prosumer, προς τις λιγότερο ‘βαριές’ υλοποιήσεις και προς πιο all around εφαρμογές.

Αν εξαιρέσουμε κάποια νέα large scale ηχεία που πρωτοπαρουσιάστηκαν στη φετινή έκθεση από τις JBL, Nexo, Turbosound και Adamson, όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές κινήθηκαν σε μεσαίου και προσιτού τύπου υλοποιήσεις τόσο στα ηχεία όσο και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.
Οι ψηφιακές κονσόλες για παράδειγμα έδειξαν με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι μπορεί οι δυνατότητες και τα ψηφιακά πρωτόκολλα να αυξάνονται, όμως τα μεγέθη, και τα κόστη μειώνονται, αφού στη Live μουσική βιομηχανία είναι ξεκάθαρο ότι θα κυριαρχήσουν οι πολλές και μικρές παραγωγές, με τις μεγάλες να είναι πολύ συγκεκριμένες και ολοένα λιγότερες.
Η πίτα ξαναμοιράζεται χαμηλά λοιπόν και σ’ αυτό μόνο άμοιρη δεν είναι η οικονομική κρίση, καθώς όσοι ανεβήκαμε στη Γερμανία διαπιστώσαμε ότι μόνο Ελληνικό ‘προνόμοιο’ δεν αποτελεί αυτή η κρίση. Δυστυχώς αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κατάσταση, αλλιώς πως εξηγείται το ότι η φετινή prolight+sound 2012 ήταν η πιο συρρικνωμένη έκθεση των τελευταίων ετών;
Είναι προφανές ότι όλη η νότια Ευρώπη, που αποτελείται από λαούς που βρίσκονται εκ φύσεως πιο κοντά στη βιομηχανία της διασκέδασης και την τεχνολογία της, διαθέτει πλέον περιορισμένη αγοραστική δύναμη και αντίστοιχα πεσμένη ψυχολογία, καθώς είναι πρωτίστως αυτή που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της ευρωπαϊκής κρίσης.
Όλα αυτά μαζί, με την iPad – μανία, και τις εκατοντάδες εφαρμογές που υποστηρίζουν πλέον σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες της ευρύτερης prosumer στροφής.

Από την άλλη, οφείλω να ομολογήσω ότι παρά το γεγονός ότι η έκθεση ήταν σαφώς πιο μαζεμένη σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό ήταν κάτι που φαινόταν στα απλωμένα booth, τους μεγάλους διαδρόμους, τα συρρικνωμένα Hall, αλλά και τα φθηνότερα σε budget κατασκευής booth των περισσοτέρων εκθετών σε σύγκριση με τα αντίστοιχα booth τους προηγουμένων ετών, εν τούτοις η φετινή prolight+sound 2012 κατάφερε να είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα έκθεση των τελευταίων ετών σε επίπεδο νέων προϊόντων, ιδεών και τάσεων.

Και φέτος το προϊόν που κυριάρχησε ήταν και πάλι αυτό που δεν είχε καν περίπτερο και επίσημη παρουσίαση στην έκθεση (για το iPad ο λόγος) κι όμως σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές παρουσιάζουν προϊόντα έχοντας το iPad ως πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό και τα σχέδιά τους. Άλλο ένα συμπέρασμα από τη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης ήταν το επίπεδο των προϊόντων όλων των εταιριών, το οποίο παρά τις οικονομίες κλίμακος που επιβάλλουν τα οικονομικά και μαζεμένα budget των καιρών μας, εν τούτοις ατό έχει ανέβει σημαντικά.
Ενας ακόμα σημαντικός τομέα της entertainment βιομηχανίας στον οποίον είδαμε καλύτερα και πιο ευέλικτα προϊόντα με μικρότερο κόστος αγοράς, αναλωσίμων και συντήρησης, είναι αυτός του φωτισμού, όπου όλες οι εταιρίες είχαν να παρουσιάσουν LED υλοποιήσεις επόμενης γενιάς με ακόμα πιο βελτιωμένες πηγές LED, οπτικά μέρη και ακόμα μικρότερη κατανάλωση ισχύος. Δεν είναι τυχαίο ότι στα δυο Hall (9 & 11) όπου φιλοξενούνταν τα προϊόντα φωτισμού και visual, ο επισκέπτης ένιωθε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε προηγούμενες χρονιές ευμάρειας, με τα περισσότερα booth να είναι προσεγμένα ως και την τελευταία λεπτομέρεια, τιμώντας έτσι στο έπακρο τον showtime χαρακτήρα του αντικειμένου τους. Επίσης θα ήθελα πολύ να ξέρω αν η πρώτη Prolight + Sound – NAMM Show που θα διεξαχθεί σ’ ένα δίμηνο στη Ρωσία, επηρέασε και κατά πόσο, τη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης.

Οσο για την Ελληνική παρουσία στην έκθεση σε επίπεδο επισκεπτών, να επισημάνω ότι ήταν πιο δυνατή και κυρίως πιο αισιόδοξη απ’ ότι την περίμενα σε επίπεδο αντιπροσώπων, ενώ σε επίπεδο rental εταιριών, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ένας συνεργάτης, φέτος υπήρχαν συμμετοχές από τη Λαμία και πάνω. Αντίθετα οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη rental εταιριών από την Αθήνα, με ελάχιστες ηχηρές πάντως εξαιρέσεις, είναι γεγονός ότι δεν έδωσαν το παρών στη φετινή έκθεση. Αλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι εκθέσεις αποτελούν τον καθρέφτη μιας αγοράς, όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων & τάσεων, αλλά και σε επίπεδο ψυχολογίας. Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν, κρατήστε την παρουσία των πολλών και αξιόλογων προϊόντων στη φετινή Prolight + Sound, για τα οποία θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα μέσα από το aLive όλες τις επόμενες ημέρες, αφού και η φετινή έκθεση μας έδωσε αρκετή δουλειά για παρουσιάσεις…

 

 

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση